26
JUN
2017

Zaak Soulaiman el H.

comment : 0

Afgelopen week werd de strafzaak tegen Soulaiman el H. inhoudelijk behandeld door de rechtbank Midden-Nederland, locatie Utrecht. Volgens het OM gaat het om een mislukte liquidatiepoging. Soulaiman zou een vuurwapen van dichtbij op zijn neef Mohamed hebben leeggeschoten, daarna de vluchtauto een paar honderd meter verder in brand hebben gestoken en het gebruikte pistool in die auto hebben laten liggen. Dat pistool is half versmeuld in het autowrak aangetroffen. Het slachtoffer is weliswaar geraakt, maar niet dodelijk en heeft enkele dagen in het ziekenhuis gelegen.

Soulaiman zou hiervoor 12 jaar gevangenisstraf moeten krijgen.

Soulaiman kwam als verdachte in beeld omdat er in de ziekenhuiskamer van het slachtoffer stiekem opname apparatuur is geplaatst en de bezoekers van het slachtoffer tegen hem zeggen dat het Soulaiman was die op hem schoot. Het slachtoffer gelooft dat, ook al heeft hij hem zelf niet herkend, omdat hij met Soulaiman op het moment dat hij werd neergeschoten een afspraak zou hebben gehad.

Deze informatie wordt uitsluitend via de opnames in het ziekenhuis (ovc gesprekken) opgevangen. Er is niemand die het verklaart bij de politie. Ook het slachtoffer zelf niet.

Soulaiman ontkent in alle toonaarden.

Maar er zijn enkele belastende elementen in het dossier waaruit de indruk zou kunnen worden gekregen dat Soulaiman hierbij betrokken is. Zo zou hij mogelijk ruzie hebben gehad met de broer van Mohamed die middag, en zou hij in het verleden de schoonvader van Mohamed hebben ontvoerd. Mohamed heeft toen over Soulaiman verklaard, waarop een veroordeling volgde. Soulaiman zou daar nog kwaad over zijn.

En zo zijn er wat andere aanwijzingen. Er zijn wat mensen die zeggen dat ze van Soulaiman hebben gehoord dat hij op Mohamed heeft geschoten en die mensen hebben het aan anderen verteld. Die anderen zeggen het tegen Mohamed in het ziekenhuis, waar wordt afgeluisterd of die info komt over een telefoontap.

De bronnen waar de informatie vandaan komt, zijn niet als getuigen gevonden en gehoord. Degenen die de informatie delen, verklaren er niet over bij de politie.

Er is daarnaast helemaal niemand die Soulaiman op de plaats delict heeft gezien terwijl er wel ooggetuigen waren. Op de camerabeelden die beschikbaar zijn van het schieten, is Soulaiman niet herkend als schutter. Er is geen dna van Soulaiman op de plaats delict, de auto of het wapen. Er zijn geen gesprekken waaraan Soulaiman zelf heeft deelgenomen en waarin hij erkent betrokken te zijn. Niets van dit alles.

Soulaiman heeft voor deze heftige verdenking ongeveer 5 maanden vast gezeten. Daarna is hij vrijgelaten, onder voorwaarden. Mohamed heeft dan bij de onderzoeksrechter verklaard dat Soulaiman 100 % de schutter niet was.

Dat was anderhalf jaar geleden. Sindsdien is hij vrij man en liep het onderzoek door.

Ondertussen ontstond er ruzie in de familie van Soulaiman tussen hem en enkele van zijn broers. Een van die broers smst met de politie dat Soulaiman het heeft gedaan. Hij zou het hebben verteld in een gesprek waar 3 broers bij waren, waaronder ook een andere broer die betrokken is. Ook de broer die deze sms stuurt weigert vervolgens hierover te verklaren bij de politie, en bij de onderzoeksrechter zegt hij dat de informatie uit die sms niet klopte en dat hij onder druk stond van weer een andere broer met wie Soulaiman hevige onenigheid heeft. Deze broer zit ondertussen vast omdat hij heeft geschoten op weer een andere broer (snapt u het allemaal nog?) en legt ook geen verklaring af in de zaak van Soulaiman.

De informatie uit de sms krijgt de politie dus ook niet verankerd in een officiële verklaring.

Kortom: de verdenking dat Soulaiman betrokken is, kan niet met voldoende mate van zekerheid worden vastgesteld en om die reden zou Soulaiman van deze zaak moeten worden vrijgesproken.

Ik heb vrijdag jl. een uitgebreid pleidooi gehouden. Vol spanning wachten Soulaiman en ik op de uitspraak die op 7 juli 2017 volgt. Wordt vervolgd.

Nancy Dekens

http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1630014/schietpartij-tiberdreef-soulaiman-el-h-houdt-onschuld-vol-voor-rechter.html