01
AUG
2017

Spotgoedkope hoogslapers bij Leenbakker – wilsontbreken –

comment : 0

Leenbakker bood dit weekend in haar webshop per ongeluk hoogslapers met 92% korting voor € 24,00 aan. Andere hoogslapers daarentegen werden voor € 99.999,00 aangeboden. Leenbakker maakte al snel bekend dat het een foutje betrof en bood gedupeerden 40% korting aan als goedmaker. Inmiddels willen veel gedupeerden een kort  geding aanspannen om alsnog nakoming van de Leenbakker te vorderen.

Hoe zit dit?

Een overeenkomst komt tot stand door aanbod en aanvaarding van dat aanbod. Bij het aanbod van Leenbakker is sprake van “wilsontbreken”, dat wil zeggen de wil van Leenbakker stemde niet overeen met de verklaring die zij gaf. De gesloten overeenkomst is dan nietig.

Heb je als koper dan altijd pech? Nee, er komt wel een overeenkomst tot stand indien de koper niet hoefde te vermoeden dat er sprake was van wilsontbreken, als de koper er gerechtvaardigd op mocht vertrouwen dat de wil overeenstemde met de verklaring. Dit is bijvoorbeeld nog wel aannemelijk als je per ongeluk een aanbod van 30% korting hebt gedaan, of zelfs per ongeluk van 50% korting. In geval van een korting van 92% ben ik van mening dat de koper er niet op mocht vertrouwen dat er sprake was van wilsovereenstemming en dat er dus ook geen overeenkomst tot stand is gekomen. Maar dat is aan de rechter natuurlijk.

Leontien van Oosterwijk
vanoosterwijk@dekenstophoff.nl